Online Κρατήσεις
Ημ/νια ΆφιξηςΝύχτεςΔωμάτιαΕνήλικεςΠαιδιά 
calendar
Ιστορία & Αξιοθέατα
Το Πάνορμο είναι σήμερα ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό και σημαντικός, πλέον, τουριστικός προορισμός στη βόρεια Κρήτη. Στο παρελθόν (τέλη 19ου μέχρι και αρχές 20ού αιώνα) υπήρξε ανθούσα κωμόπολη και γνώρισε αξιοσημείωτη οικονομική ανάπτυξη λόγω της μεγάλης εισαγωγικής και εξαγωγικής δραστηριότητας του λιμανιού του.

Στο μικρό του όρμο προσάραζαν βαπόρια που μετέφεραν διάφορα καταναλωτικά αγαθά και προϊόντα της μυλοποταμίτικης υπαίθρου (χαρούπια, κίτρα, ελαιόλαδο κλπ).

Στο Πάνορμο λειτουργούσαν πάλαι ποτέ διάφορα εργαστήρια παραδοσιακών επαγγελμάτων (βαρελάδικα, σαμαράδικα, σιδεράδικα, τσαγκάρικα, ξυλουργεία κλπ), αλλά και δημόσιες υπηρεσίες και κάθε λογής αποθήκες εμπορευμάτων και καταστήματα της εποχής, χαρακτηριστικά της περιόδου ακμής της ευρύτερης περιοχής.

Το τέλος της περιόδου αυτής σηματοδοτήθηκε προπολεμικά με τη διάνοιξη του δρόμου που συνέδεε το Ηράκλειο με το Ρέθυμνο μέσω του Περάματος που βρίσκεται περίπου 8 km νότια του Πανόρμου (σημερινή «παλιά εθνική»), που οδήγησε σταδιακά στην απομόνωση του χωριού. Το τελειωτικό χτύπημα για την άνθιση του Πανόρμου ήρθε με το βομβαρδισμό της περιοχής από τα ναζιστικά αεροπλάνα και τη μετέπειτα γερμανική κατοχή.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι κατά τη δεύτερη βυζαντινή περίοδο, στο Πάνορμο –που ήταν γνωστό με το ίδιο τοπωνύμιο– είχε την έδρα της η Επισκοπή Μυλοποτάμου. Το Πάνορμο άλλαξε όνομα και έγινε γνωστό ως Καστέλι –όνομα που διατήρησε μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα, όταν κατά τη σύντομη κατάληψή του από τους γενουάτες του Ενρίκο Πεσκατόρε οχυρώθηκε με φρούριο με εφτά πύργους και δύο πύλες, ερείπια του οποίου σώζονται ακόμα δίπλα στην εκκλησία του χωριού.

Μπορείτε να επισκεφτείτε, μεταξύ άλλων, τις παρακάτω ενδιαφέρουσες τοποθεσίες και αξιοθέατα της πρώην επαρχίας Μυλοποτάμου όπου και ανήκε παλιότερα διοικητικά το Πάνορμο.

Πετρόχτιστος χαρουπόμυλος

Στο Πάνορμο σώζεται ο μοναδικός -ίσως- παλιός μεγάλος χαρουπόμυλος της Κρήτης, ο οποίος έχει κηρυχθεί βιομηχανικό μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Σήμερα, μετά την παραχώρηση της χρήσης του στην Πολιτιστική Εταιρία Πανόρμου «Επιμενίδης» , το επιβλητικό πέτρινο κτίριο όπου για δεκαετίες γινόταν επεξεργασία μεγάλων ποσοτήτων χαρουπιών που συλλέγονταν στην ευρύτερη περιοχή, έχει μετατραπεί σε ένα σημαντικό πολιτιστικό, εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο όλης της Κρήτης.
Έχοντας συμβάλει αισθητά στην αναβάθμιση της πολιτιστικής κίνησης του Ρεθύμνου και της Κρήτης γενικότερα, φιλοξενεί κατά καιρούς ποικίλες εκδηλώσεις και δρώμενα όπως συναυλίες, θεατρικές και μουσικοχορευτικές παραστάσεις, ημερίδες, συνέδρια, προβολές ταινιών κλπ.


Παλαιοχριστιανική βασιλική

Νοτιοδυτικά του Πανόρμου και σε απόσταση περίπου 1 km από αυτό, ανεσκάφη το 1948 η μεγαλύτερη παλαιοχριστιανική εκκλησία της Κρήτης από τους αρχαιολόγους Κ. Καλοκύρη και Ν. Πλάτωνα.Πρόκειται για ξυλοστεγή βασιλική του 5ου μ.Χ. αιώνα που ήταν αφιερωμένη στην Αγία Σοφία και τα ερείπιά της σώζονται μέχρι και σήμερα.
Καταστράφηκε βίαια, πιθανά λόγω των αραβικών επιδρομών του 7ου μ.Χ. αιώνα, όμως τα ευρήματα μέσα και γύρω της, μαρτυρούν τη λειτουργία της έως και τον 9ο μ.Χ. αιώνα αλλά και την ισχυρή θέση της κωμόπολης του Πανόρμου την περίοδο εκείνη.


Εκκλησία του Αγ. Γεωργίου και της Ανάληψης & ερείπια κάστρου

Κατά τη σύντομη περίοδο της κατάληψης της από τους Γενουάτες του Ενρίκο Πεσκατόρε, η κωμόπολη του Πανόρμου οχυρώθηκε με φρούριο γεγονός που την έκανε για χρόνια γνωστή ως Καστέλι. Ορισμένα υπολείμματα της οχύρωσης σώζονται ακόμα δίπλα από την παλιά πετρόχτιστη εκκλησία της Αναλήψεως που δεσπόζει πάνω από το λιμάνι του χωριού.


Δρόμος για το φάρο

Στα μέσα περίπου του ανηφορικού δρόμου για το νεκροταφείο του Αγίου Νικολάου, κτισμένο στους λόφους ανατολικά του χωριού, ξεκινάει ο δρόμος για το φάρο του Πανόρμου. Ακολουθώντας την απότομη ανατολική ακτογραμμή και σε μικρό ύψος πάνω από τη θάλασσα, ο δρόμος καταλήγει μετά από περίπου μισή ώρα εύκολης πεζοπορίας στο φάρο του Πανόρμου από όπου μπορείτε να θαυμάσετε την ανοιχτή θέα στο κρητικό πέλαγος.http://www.taxireservations.gr/hotels/crete/philoxenia_apartments_taxi_transfer_gr.html
ΑΣΥΡΜΑΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ INTERNET ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
PHILOXENIA APARTMENTS, Τ.Κ. 74 057, Πάνομο Δ. Μυλοποτάμου, Ρεθύμνο, Κρήτη, ΕΛΛΑΔΑ
Τηλ.: (+30) 28340 51481, 2810 283017, 211 7006747 - Κινητά: (+30)6943 483931, 6946 221107 - Φαξ: (+30) 210 6526747 - E-mail: info@philoxenia-apartments.gr
| © All rights reserved
 | Designed & Developed by Internet Team
Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) Ψηφιακή Σύγκλιση ΕΣΠΑ 2007-2013
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση». Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης