Online Κρατήσεις
Ημ/νια ΆφιξηςΝύχτεςΔωμάτιαΕνήλικεςΠαιδιά 
calendar
Αξιοθέατα Ρεθύμνου
Στην πρώην επαρχία Μυλοποτάμου όπου και ανήκε διοικητικά το Πάνορμο παλιότερα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Ρεθύμνου μπορείτε να επισκεφτείτε πολυάριθμες ενδιαφέρουσες τοποθεσίες και αξιοθέατα (οι χιλιομετρικές αποστάσεις που αναφέρονται είναι μετρημένες στην ευθεία). Ενδεικτικά αναφέρουμε:


Μπαλί

Το Μπαλί (9 km ανατολικά του Πανόρμου), από μικρό ψαροχώρι εξελίχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες σε αξιόλογο τουριστικό προορισμό της περιοχής. Εκεί μπορείτε να επισκεφτείτε το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και να θαυμάσετε εκτός από την πέτρινη δίκλιτη εκκλησία και τις παλιές κρήνες με τη χαρακτηριστική διακόσμηση, την υπέροχη θέα προς το λιμανάκι, το νησάκι και τις όμορφες παραλίες δυτικά και ανατολικά του χωριού.


Σπήλαιο Μελιδονίου (Γεροντόσπηλιος)

Λίγο έξω από το χωριό Μελιδόνι (6 km νοτιοανατολικά του Πανόρμου), μέσα στα βράχια των νότιων παρυφών του Κουλούκωνα, είναι κρυμμένη η είσοδος προς το Γεροντόσπηλιο, ένα μνημείο φυσικού κάλλους και παράλληλα μαρτυρικό τόπο της τουρκοκρατίας, αλλά και χώρο κατοίκησης/λατρείας από την ύστερη νεολιθική περίοδο μέχρι και τα ρωμαϊκά χρόνια.


Μαργαρίτες

Οι Μαργαρίτες, ένα μικρό όμορφο χωριό, παραδοσιακά γνωστό για την παραγωγή χειροποίητων αγγείων, πιθαριών και γενικά κεραμικών βρίσκονται μόλις 9 km νότια του Πανόρμου. Στα γραφικά σοκάκια του χωριού θα βρείτε διάσπαρτες βυζαντινές εκκλησίες, διακοσμημένες πόρτες και τοίχους της βενετοκρατίας, καθώς και πληθώρα εργαστηρίων και πρατηρίων κεραμικών ειδών.


Ελεύθερνα

Αρχαία πόλη χτισμένη ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση και φυσικά οχυρωμένη στους βόρειους πρόποδες του Ψηλορείτη, η Ελεύθερνα αποτέλεσε για χρόνια το αντίβαρο της Κνωσού. Ευρήματα όλων των περιόδων όπως η ύπαρξη περιτοιχισμένης ακρόπολης, εμπορικού και πειρατικού στόλου, λατομείου κλπ, μαρτυρούν την ισχυρή της θέση στην αρχαιότητα. Βρίσκεται περίπου 10 km νότια του Πανόρμου.


Μονή Αρκαδίου

Το ιστορικό μοναστήρι που έγινε γνωστό για την θαρραλέα υπεράσπισή του από τους Τούρκους εισβολείς κατά την επανάσταση του 1866, πέρα από την αξιοθαύμαστη αρχιτεκτονική του, διαθέτει και μικρό μουσείο, σημαντική συλλογή εικόνων της εποχής καθώς και εκκλησιαστικά αρχεία. Βρίσκεται μόλις 14 km νότια-νοτιοδυτικά του Πανόρμου.


Αξός

Στο δρόμο για Ανώγεια και περίπου 18 km νοτιο-ανατολικά από το Πάνορμο, μέσα σε μια κοιλάδα βόρεια του Ψηλορείτη, έχει χτιστεί η σημερινή Αξός πάνω στα ερείπια μιας σημαντικής αρχαίας πόλης της Κρήτης. Στη γύρω περιοχή αλλά και μέσα στο χωριό, σώζονται ερείπια αρκετών βυζαντινών εκκλησιών, ενώ στο κέντρο του βρίσκεται ένα δημόσιο μεσαιωνικό σιντριβάνι που χρησιμοποιείται ακόμα.


Σπήλαιο Ζωνιανών (του Σφεντόνη η τρύπα)

Στην ανατολική είσοδο του ορεινού χωριού Ζωνιανά (19 km νοτιοανατολικά από το Πάνορμο και πολύ κοντά στα Ανώγεια), βρίσκεται ένα από τα εντυπωσιακότερα σπήλαια στην Κρήτη αλλά και όλη την Ελλάδα, μια πραγματικά θεαματική σπηλιά με πλούσιο σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο, έκτασης περίπου 3.000 τετραγωνικών μέτρων.


Ανώγεια

Τα Ανώγεια είναι ένα ιστορικό χωριό στον Ψηλορείτη, 23 km νοτιοανατολικά από το Πάνορμο. Λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης της περιοχής τους, οι ανωγειανοί διατήρησαν τις παραδοσιακές ενδυμασίες, τα ήθη, τα έθιμα και τη διάλεκτο των προγόνων τους χρησιμοποιώντας ακόμα αρχαίες ελληνικές λέξεις στην καθημερινή τους ομιλία, ενώ πολύ χαρακτηριστική είναι και η προφορά τους. Τα Ανώγεια, συμμετέχοντας ενεργά σε όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες της Κρήτης, στην τουρκοκρατία και στη γερμανική κατοχή, έχουν πληρώσει βαρύ φόρο αίματος για τη σθεναρή αντίσταση στους εκάστοτε κατακτητές, αφού το χωριό έχει καταστραφεί ολοσχερώς δύο φορές. Τις τελευταίες δεκαετίες, τα Ανώγεια έγιναν ένας γνωστός τουριστικός προορισμός στο Ρέθυμνο, καθώς είναι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα οικοτεχνίας και χειροτεχνίας στην Κρήτη. Πολλά εργαστήρια είναι ανοιχτά για το κοινό και σε αυτά μπορείτε να παρακολουθήσετε διάφορες παραδοσιακές δραστηριότητες, όπως η ύφανση σε αργαλειούς κλπ. Έντονη είναι και η μουσική παράδοση του τόπου, αφού πολλοί από τους πρωτομάστορες αλλά και τους μεταγενέστερους λαϊκούς καλλιτέχνες της Κρήτης, έχουν καταγωγή από τα Ανώγεια.


Ζώμινθος - Μιτάτα

Στην τοποθεσία Ζώμινθος, στο δρόμο από τα Ανώγεια για το οροπέδιο Νίδα, διεξάγονται ανασκαφές που έχουν προς το παρόν φέρει στο φως το κεντρικό κτίριο μιας μεγάλης μινωικής εγκατάστασης, ενός σημαντικού παραγωγικού, θρησκευτικού και οικονομικού κέντρου της Κρήτης, που έχει να επιδείξει πρωτοποριακή τεχνογνωσία όσον αφορά την κατασκευή και την αρχιτεκτονική του.
Στο δρόμο για τη Νίδα, αλλά και σε διάφορες τοποθεσίες στον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη, βρίσκονται διάσπαρτα δεκάδες μιτάτα, μικρά πέτρινα καταλύματα όπου διέμεναν και τυροκομούσαν οι βοσκοί, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία ιστορικής και πολιτισμικής αξίας από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η χαρακτηριστική κατασκευή των μιτάτων από φυσική ή ημι-κατεργασμένη πέτρα και η κυκλική τους κάτοψη που συμβολίζει τον –ιδιαίτερα διαδεδομένο στην αρχαία Κρήτη– κοινοβιακό τρόπο ζωής, παραπέμπουν στην αρχιτεκτονική της μινωικής περιόδου.


Οροπέδιο Νίδας – Ιδαίον Άντρον

Το οροπέδιο της Νίδας βρίσκεται σε υψόμετρο 1.450 m (10 km νότια-νοτιοδυτικά από τα Ανώγεια), ακριβώς στο κέντρο της Κρήτης και ανάμεσα στο δυτικό και τον ανατολικό όγκο του Ψηλορείτη. Σε αυτή την τοποθεσία με την υπέροχη θέα προς το θρυλικό βουνό και τη χιονισμένη κορυφή του (Τίμιος Σταυρός, 2.456 m), υπάρχουν ευρήματα και ενδείξεις για την ύπαρξη μεγάλου μινωικού οικισμού. Η Νίδα αποτελεί επίσης αφετηρία πολλών πεζοποριών για τους φυσιολάτρες επισκέπτες στο Ρέθυμνο και στην Κρήτη.
Το ιερό σπήλαιο του Ιδαίου Άντρου ήταν σύμφωνα με τους μύθους ο τόπος γέννησης και ανατροφής του Δία. Ιστορικά, ήταν αποδεδειγμένα χώρος λατρείας κατά τα μινωικά και τα πρώτα ελληνιστικά χρόνια, ενώ ευρήματα σε αυτό χρονολογούνται ήδη στο τέλος της νεολιθικής εποχής.


Σπήλαιο Καμαρών

Από τις μαρτυρικές Καμάρες, ένα από τα πολλά χωριά της Κρήτης που καταστράφηκαν από τους ναζί κατά τη γερμανική κατοχή του νησιού, ξεκινάει το ανηφορικό μονοπάτι που οδηγεί στο σπήλαιο μετά από 3-4 ώρες πεζοπορίας βορειοανατολικά του οικισμού. Η εντυπωσιακή αυτή σπηλιά βρίσκεται κάτω ακριβώς από τη Μαύρη Κορυφή (1.950 m), μια τοποθεσία με υπέροχη θέα προς την πεδιάδα της Μεσσαράς και το Λυβικό Πέλαγος. Σε αυτό έχουν κατά καιρούς ανασκαφεί ευρήματα διαφόρων περιόδων καθώς και μεγάλος αριθμός ωοκέλυφων μινωικών σκευών για σπονδές προς θεότητες με χαρακτηριστικό πολύχρωμο διάκοσμο, που έδωσαν και το όνομα του χωριού στον «καμαραϊκό» ρυθμό διακόσμησης αγγείων της εποχής. Οι Καμάρες βρίσκονται περίπου 32 km νοτιοανατολικά από το Πάνορμο, στους νότιους πρόποδες του Ψηλορείτη.


Βοριζανό Φαράγγι

Περίπου 3 km ανατολικά των Καμαρών, βρίσκεται το επίσης ορεινό χωριό Βορίζια. Ανατολικά του, ξεκινάει ένα δασωμένο με πρίνους φαράγγι που οδηγεί στο οροπέδιο της Νίδας, από όπου μπορεί κανείς να πεζοπορήσει μέχρι το Σπήλαιο των Καμαρών για να κατηφορίσει το μονοπάτι προς το χωριό και να θαυμάσει, εκτός από τη θέα προς νότο και κάποια από τα λίγα εναπομείναντα δάση της Κρήτης. Από κάποια σημεία αυτής της διαδρομής είναι ορατή (με καθαρή ατμόσφαιρα) ακόμα και η Γαύδος, το νοτιότερο σημείο της Κρήτης και της Ευρώπης.


Κοιλάδα Αμαρίου

Η εύφορη κοιλάδα του Αμαρίου νοτιοανατολικά από το Ρέθυμνο, καταλαμβάνει την έκταση της πρώην επαρχίας Αμαρίου. Εκτός από το φυσικό της κάλλος, έχει να επιδείξει αξιόλογο αριθμό βυζαντινών εκκλησιών, αλλά και σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Κρήτης, αφού είναι ένα από τα κυριότερα περάσματα από τη βόρεια στη νότια πλευρά του νησιού. Στην εκκλησία της Αγίας Άννας στο Αμάρι, εντοπίζονται κάποιες από τις παλιότερες χρονολογημένες με επιγραφή τοιχογραφίες στην Κρήτη (1.225 μ.Χ).
Μέσα στην κοιλάδα αλλά και γύρω και πάνω από αυτή, αξίζει κανείς να επισκεφτεί αξιόλογα χωριά με πλούσια ιστορική & πολιτιστική παράδοση στο Ρέθυμνο. Το Άνω Μέρος, με τα ερείπια παλιού μοναστηριού και εκκλησίας και την καταπληκτική θέα προς τον Ψηλορείτη, τη Σάμιτο (1.014 m) και την κοιλάδα, ο Μέρωνας, με τη βυζαντινή εκκλησία της Παναγιάς, τα παγωμένα τρεχούμενα νερά και τα ψηλά δέντρα στη γραφική πλατεία και τη θέα προς τα βουνά, το Αποδούλου και το Μοναστηράκι με τα μινωικά ερείπια και τις βυζαντινές εκκλησίες.


Σπήλι

Το Σπήλι (27 km νοτιοδυτικά του Πανόρμου) είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της περιοχής, γνωστό για τις χαρακτηριστικές πέτρινες κρήνες στην κεντρική πλατεία, τις ρεματιές και τα τρεχούμενα νερά του, αλλά και γιατί αποτελεί την ιδιαίτερη πατρίδα του Θανάση Σκορδαλού, ενός από τους Ρεθυμνιώτες πρωτομάστορες της κρητικής μουσικής. Είναι χτισμένο στους πρόποδες του βουνού Κέδρου και στη γύρω του ημιορεινή ύπαιθρο αξίζει να πεζοπορήσει κανείς ιδιαίτερα κατά τους ανοιξιάτικους μήνες οπότε και η κρητική χλωρίδα είναι στο απόγειο της ομορφιάς της.

Βιζάρι

Στο Βιζάρι, κοντά στο κέντρο του χωριού, υπάρχουν τα ερείπια του μεγάρου Palazzo dei Saonazzi και του ηλιακού ρολογιού του, που μαρτυρούν την ακμή της περιοχής στο παρελθόν. Αξιόλογο επίσης είναι και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου με τις βυζαντινές αγιογραφίες και τα εργαστήρια ξυλογλυπτικής που διαθέτουν είδη οικιακής χρήσεως και διακοσμητικά αντικείμενα από ξύλο ελιάς. Λίγο έξω από το χωριό, στη δυτική άκρη της τεχνητής λίμνης που βρίσκεται κάτω από αυτό, μπορεί κανείς να επισκεφτεί τον πετρόχτιστο μύλο και το παλιό υδραγωγείο που σώζονται σε αρκετά καλή κατάσταση. Το Βιζάρι βρίσκεται δίπλα στο Φουρφουρά, έδρα του Δήμου Κουρητών και περίπου 23 km νότια του Πανόρμου.


Κουρταλιώτικο Φαράγγι

Το Κουρταλιώτικο Φαράγγι ξεδιπλώνει την άγρια ομορφιά του από το χωριό Κοξαρέ (15 περίπου km νότια από το Ρέθυμνο), ακολουθεί την κοίτη του Κουρταλιώτη ποταμού ανάμεσα στην «Κουρούπα» (899 m) και το «Ξηρό Όρος» (904 m) και καταλήγει μέσω ενός μικρού φοινικοδάσους σε μια από τις πιο όμορφες παραλίες της νότιας Κρήτης.


Μονή Πρέβελη

Δυτικά από την εκβολή του Κουρταλιώτη ποταμού, βρίσκεται το Μοναστήρι Πρέβελη που μαζί με τα βουνά και την άγρια ακτογραμμή της νότιας Κρήτης, συνθέτουν ένα πολύ ενδιαφέρον σκηνικό. Λόγω της στρατηγικής της θέσης, η μονή χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο των κυνηγημένων αλλά και ως κέντρο ανεφοδιασμού των επαναστατών κατά τη διάρκεια των απελευθερωτικών αγώνων. Μετά τη Μάχη της Κρήτης, υπήρξε κέντρο φυγάδευσης των συμμαχικών στρατευμάτων από το Ρέθυμνο. Το μοναστήρι διαθέτει και μουσείο που περιέχει βιβλιοθήκη, θρησκευτικά σκεύη, εκκλησιαστικά κείμενα, έγγραφα ιδιοκτησίας και διάφορα λείψανα.


Μύλο

Οι Μύλοι είναι ένα εγκαταλελειμμένο χωριό μέσα σ' ένα μικρό καταπράσινο φαράγγι 19 km δυτικά-νοτιοδυτικά του Πανόρμου και περίπου 4 km νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου. Αξίζει να περιηγηθεί κανείς ανάμεσα στα ερείπια του παλαιού οικισμού και να δει από κοντά την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των πέτρινων σπιτιών του, τις σπηλιές και τις εκκλησίες και ειδικά αυτή του Αγίου Αντωνίου που χτίστηκε στη βυζαντινή περίοδο.


Λίμνη Κουρνά

Είναι μια από τις δύο λίμνες που υπάρχουν στην Κρήτη και η μοναδική φυσική λίμνη σε όλη τη Μεσόγειο. Περιβάλλεται από πυκνή βλάστηση και είναι κατάλληλη για κολύμβηση. Το χωριό Κουρνάς (το όνομα του προέρχεται από την αραβική λέξη για τη λίμνη) βρίσκεται περίπου 18 km δυτικά-νοτιοδυτικά από το Ρέθυμνο και σε αυτό μπορείτε να βρείτε παλιές βυζαντινές εκκλησίες, ερείπια μινωικού τάφου και βενετικών κτιρίων αλλά και παραδοσιακές ταβέρνες.


Αργυρούπολη

Το πανέμορφο χωριό βρίσκεται στο Δήμο Λαππαίων (15 km νοτιοδυτικά από το Ρέθυμνο), χτισμένο στη θέση της αρχαίας πόλης Λάππα, μιας από τις σημαντικότερες πόλεις της δυτικής Κρήτης και κατά τα Ρωμαϊκά Χρόνια, με δικό της νόμισμα και δύο λιμάνια, ένα στη βόρεια κι ένα στη νότια πλευρά του νησιού. Σήμερα πολλά κτίρια κι εκκλησίες του χωριού έχουν κατασκευαστεί από πέτρες κι άλλα οικοδομικά υλικά της αρχαίας πόλης ή από τα πιο πρόσφατα βυζαντινά κτίρια. Ανάμεσα στα αξιοθέατα της περιοχής συγκαταλέγεται ένα μωσαϊκό της ρωμαϊκής περιόδου, η αρχαία νεκρόπολη, οι πηγές και οι παλιοί νερόμυλοι, καθώς και ένα από τα υπεραιωνόβια δέντρα της Κρήτης.


Φόδελε

25 km ανατολικά από το Πάνορμο και στη μέση μιας εύφορης κοιλάδας κατάφυτης από πορτοκαλεώνες, βρίσκεται το Φόδελε, η ιδιαίτερη πατρίδα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco). Το σπίτι όπου γεννήθηκε βρίσκεται βορειοανατολικά του χωριού, ενώ υπάρχει και μικρό μουσείο αφιερωμένο στο μεγάλο ζωγράφο της Κρήτης.


Φαράγγι και σπήλαιο Πατσού (ή Αγίου Αντωνίου)

Κοντά στο χωριό Πατσός του Δήμου Συβρίτου (22 km νοτιοδυτικά του Πανόρμου) βρίσκονται δύο σπήλαια, του Πατσού (τόπος λατρείας ήδη από την αρχαιότητα) και η Φουρναρέ. Το πρώτο που είναι και πιο γνωστό, βρίσκεται μέσα σ' ένα μικρό φαράγγι με οργιώδη βλάστηση και τρεχούμενα νερά και σε αυτό έχουν κατά καιρούς βρεθεί αντικείμενα μινωικής, ελληνιστικής αλλά και ρωμαϊκής περιόδου.http://www.taxireservations.gr/hotels/crete/philoxenia_apartments_taxi_transfer_gr.html
ΑΣΥΡΜΑΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ INTERNET ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
PHILOXENIA APARTMENTS, Τ.Κ. 74 057, Πάνομο Δ. Μυλοποτάμου, Ρεθύμνο, Κρήτη, ΕΛΛΑΔΑ
Τηλ.: (+30) 28340 51481, 2810 283017, 211 7006747 - Κινητά: (+30)6943 483931, 6946 221107 - Φαξ: (+30) 210 6526747 - E-mail: info@philoxenia-apartments.gr
| © All rights reserved
 | Designed & Developed by Internet Team
Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) Ψηφιακή Σύγκλιση ΕΣΠΑ 2007-2013
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση». Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης